11 nov

Kalverpoldernieuws, editie 4 2019

In Memoriam Hans Rademakers

Op 5 augustus j.l. is onze collega- vrijwilliger Hans Rademaker plotseling overleden.Dit heeft de collega vrijwilligers diep getroffen.

In de rouwkaart werd aangegeven dat Hans is  teruggeroepen naar de natuur.Dat is ook precies de plek waar wij Hans zo goed hebben leren kennen. In de natuur van de Kalverpolder, tussen zijn collega vrijwilligers was Hans op zijn plaats én op zijn best!

Hans was vrijwilliger bij Stichting Kalverpolder vanaf het eerste uur. Dus direct in september 2006. In deze primitieve fase van de stichting ontbrak het aan alles: huisvesting, nauwelijks gereedschap en lekkende boten. Hans nam dan ook vaak maar het gereedschap van thuis mee.

In deze prille begintijd lag de focus vooral op het verwijderen van bomen en maaien. Toen de oude fabriekspanden op ons terrein vrijkwamen om als onderkomen te gaan dienen, lag er een enorme taak voor een groep mensen om deze om te toveren tot een werkplek met goede voorzieningen. Hans heeft zich direct aangemeld bij de Techniekgroep, die inmiddels ‘Bunkerploeg’ heet, vanwege het bunkerachtige constructie van het gebouw. Daarmee kon Hans technische lusten botvieren.
Hij heeft vooral meegewerkt aan de verbouwing, met als specifieke inbreng de aanbreng van de balklaag voor het dak, het frame voor de dakrand. Bij de afwerking heeft hij zich vooral bezig gehouden met het leidingwerk, zoals riolering en toiletgroep.

Ook de vermaarde houtkachel, met schoorsteen, staan op zijn conto. In de loop der jaren heeft Hans zich altijd bezig gehouden met voorkomende onderhoudswerkzaamheden om en aan de Bunker. Maar vooral bij de constructie en plaatsing van de 15 damhekken, die de houtploeg heeft geproduceerd, is hij zeer actief geweest. Andere specialiteiten hadden vooral te maken met metaalbewerking: afslijpen van slotbouten, slijpen van kettingzagen, repareren van schepstelen etc.
In dat verlengde heeft Hans er voor gezorgd dat alle gereedschap voorzien werden van S.K.P. keurmerk. Terugkijkend op de afgelopen 13 jaar kunnen we zeggen dat Hans een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan het succes van Stichting Kalverpolder.
Maar als mens, als, collega had hij zeker ook een positieve rol in de groep. Hij viel op door zijn humoristische, onderkoelde, humor. Hans was zeker een markant figuur, die zijn mening luid en duidelijk liet horen. Hans was er bijna altijd en ook bij groepsactiviteiten ontbrak hij zelden. Als het maar gezellig was.

Het heeft ons getroffen dat in de rouwkaart werd aangekondigd dat zijn liefde voor de Kalverpolder kon worden omgezet in een donatie voor onze stichting. Wij bedanken familie Rademakers voor deze bijzondere geste en zeggen toe de opbrengst aan een specifiek doel te besteden.

Stichting Kalverpolder verliest een fijne collega vrijwilliger.

Bijdrage Rabobank Clubsupport

In september is De Rabobank gestart met de stemprocedure voor de Rabobank Clubsupportactie. Stichting Kalverpolder had is zich aangemeld om de aanschaf van een extra maaibalk (voor de maaimachines) mogelijk te maken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 72397334_1253674708155280_8151280090181795840_o-1024x722.jpg

Wij hebben alle vrijwilligers, donateurs en relaties aangeschreven om te stemmen op Stichting Kalverpolder. Alleen leden van de Rabobank hadden stemrecht.
Voor verenigingen, stichtingen e.d. in de Zaanstreek was € 100.000 beschikbaar. Er hadden 69 clubs ingeschreven. Het aantal stemmen bepaalde het uiteindelijk beschikbare bedrag.

Groot was dan ook onze verassing dat er voor ons op de ‘uitslagavond’ een bedrag van € 1716 uit de bus kwam rollen!
Daar kunnen we wat mee! Alle stemmers: bedankt!

Traditionele Kalverpolderwandeltocht weer succes

Op 17 augustus vond de 11e Kalverpolderwandeltocht plaats. De deelnemers konden kiezen om 5, 10,15 of 25 km te lopen. Na een regenachtig begin zonk ons de moed in de schoenen. Slechts enkele wandelaars deden de Bunker aan. Dat beloofde niet veel goeds maar, zoals zo vaak in dit land, trok de regen weg en werd het redelijk weer. Dat vonden de wandelaars kennelijk ook want na de middag werd het toch nog behoorlijk druk. Wij kregen bezoek van 233 wandelaars die zich aan onze versnaperingen konden laven! Het totaal aantal deelnemers is op dit moment niet bij ons bekend maar het zullen er waarschijnlijk +/- 500 zijn geweest. Ook dit jaar kon men weer met het voetveer overgezet worden van- en naar de Lagedijk om te genieten van de Jaarmarkt op zowel de ZaanseSchans als de Lagedijk.

Stichting Kalverpolder realiseert nieuw damhek

In opdracht van een particuliere ingeland van de Kalverpolder hebben onze collega’s van de ‘timmerploeg’ een nieuw damhek geproduceerd en geplaatst.
De situatie ter plaatse moest natuurlijk eerst beoordeeld en ingemeten worden, voordat de productie in onze werkplaats kon beginnen.
Voor de plaatsing van de palen moest een heibedrijf worden ingeschakeld, maar nadat dit was uitgevoerd kon op 2- augustus het hek definitief worden geplaatst en opgeleverd.

Klaar is Kees (Piet, Aad en Piet)

Heerlijk buffet op de vrijwilligersavond

Op 19 september was weer de jaarlijkse Vrijwilligersavond van de Stichting Kalverpolder. hierbij waren ook de partners van de vrijwilligers uitgenodigd.
Was het vorig jaar Italiaans, dit jaar is er gekozen voor Chinees. Chinees restaurant Canton uit Westerkoog deed dit jaar de catering. En ook dit jaar was het weer prima voor elkaar. Er waren diverse Chinese gerechten en iedereen deed zich te goed aan al dit lekkers. Na een korte welkomst toespraak door onze voorzitter kon de maaltijd beginnen.
Een kleine foto impressie geeft dit duidelijk weer!
Ook nu was e.e.a. weer voortreffelijk georganiseerd door Jan Duijvis met hulp van enkele collega-vrijwilligers. Hopelijk volgend jaar weer zo’n avond!

wat is dat voor rups?

Deze zomer werden veel vlinders gezien in de polder. vooral op het koninginnenkruid is het een komen en gaan. Ook werd een wel heel merkwaardige rups, met afschrikwekkende ‘ogen’, gevonden. Na navraag blijkt dit een Groot Avondrood te zijn. Een nachtvlinder.

veel vlinders op Koninginnenkruid

Botenhuis gereed

In de vorige edities van het Kalverpoldernieuws werden de vorderingen van het nieuwe botenhuis al beschreven. Maar op 6 augustus was het zover:
De timmerlieden van het botenhuis hebben vandaag een memorabel punt bereikt. Het houtwerk rondom is klaar en de eerste pannen liggen op het dak. Dus vlag in top!
Binnenkort kunnen de boten weer naar binnen en hoeven dan niet meer leeggepompt te worden. Dat is een hele verbetering.
Het botenhuis moet nog rondom afgewerkt worden, maar ziet er nu al fraai uit. Door de gebruikte materialen zal deze versie langer meegaan dan de vorige!

die lange hete (en soms natte) zomer

Een hittegolf, temperaturen boven 35 graden, af en toe plensbuien…..er is heel wat afgezweten in de Kalverpolder. Want het werk kan niet blijven liggen met dit groeizame weer.
Een koe te water. Deze zocht duidelijk verkoeling en moest uiteindelijk door de boer zelf uit het water gelokt worden.
een fuut op het nest: zo hou je de eieren koel in plaats van warm….
Al met al zijn er weer bergen verzet door alle vrijwilligers:

een fotografische groet van onze fotograaf Joop Stokkink