02 nov

Kalverpoldernieuws najaar 2023

SCHANSZICHTPAD WEER OPEN

Rolf Surink: winnaar individuele Natuur- en Landschapsprijs 2023

Aansluitend aan de Natuurmarkt heeft de uitreiking van de, door de Bredenhof stichting in het leven geroepen, Natuur- en Landschapsprijs plaatsgevonden. Rolf Surink, onze vrijwilligerscoördinator én 1000poot, heeft de Individuele Natuurprijs gewonnen en kreeg uit handen van Ron Sman de wisselprijs, een mooi bronzen beeldje gemaakt door Joke Konijn, overhandigd. Rolf was ermee verguld, maar vond het feitelijk te veel eer en bedankte vooral alle vrijwilligers die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

De prijs voor een vereniging/ stichting ( in 2021 door Stichting Kalverpolder binnengesleept) ging nu naar Stichting De Poelboerderij. Van harte gefeliciteerd!

De Zaanse Natuurmarkt op 8 juli: (te) HEET

Na de 1e editie in 2021 is dit 2 jaarlijks evenement dit keer in de zomer georganiseerd op een prachtige locatie: het terrein van het Zaans Natuur en Milieu Centrum. Na een maandenlange voorbereiding was een indrukwekkend programma, voor jong én oud, uitgewerkt.
Een fors aantal organisaties op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid presenteerden zich met een informatiekraam en er was een programma met allerlei interessante activiteiten.
Organisatorisch was het volledig in orde en er was in ruime mate publiciteit in de media verzorgd, maar helaas bleek 8 juli één van de heetste dagen van dit jaar te zijn. Dat had een direct effect op het aantal bezoekers. Dit voldeed bij lange na niet aan de verwachtingen!
De bezoekers van de markt hebben o.a. een goede indruk kunnen krijgen van hetgeen er in de Zaanse samenleving gaande is op het gebied van (vrijwillig)natuurbeheer. Alle vrijwilligersorganisaties Zaanse Veenweiden waren vertegenwoordigd.

Het Schanszichtpad officieel geopend

Op 14 juli was het eindelijk zo ver! Na ruim 4,5 jaar dicht te zijn geweest is het Schanszichtpad én daarmee ons Natuurpark officieel open gesteld. Naast een herinrichting van het pad zijn de oude houten bruggen vervangen. Ruim 40 genodigden, betrokken bij dit project, waren aanwezig bij dit heugelijke feit.

Het beheer van het Schanszichtpad is tegelijkertijd van Staatsbosbeheer overgedragen aan Recreatieschap Twiske- Waterland. Het pad is namelijk onderdeel van het provinciale wandelnetwerk. De vrijwilligers van Stichting Kalverpolder zullen dan weer het Schanszichtpad voor het Recreatieschap open en in goede conditie houden, door o.a. 6 tot 8 keer per jaar te maaien.

Na ontvangst door Han Bruggink, Programmamanager van Recreatieschap Twiske- Waterland is het gezelschap naar de1e brug gewandeld. Daar werd, na korte toespraken, het pad weer officieel ‘opengeknipt’ door Ilse Zaal, gedeputeerde provincie NH, Riena Tienkamp, Hoofd Staatsbosbeheer NH en Wessel Breunesse, wethouder (o.a. Landschap) gemeente Zaanstad.

Stadsdichter Reinier Fosch heeft op de brug een treffend gedicht over de betekenis van het Schanszichtpad voorgedragen. Na terugkomst bij de bunker is de taart feestelijk aangesneden en met een kop koffie of thee opgepeuzeld.

Het pad was al vanaf 15 juni voor iedereen toegankelijk. En daar wordt volop gebruik gemaakt! Een populair rondje voor de Zaankanters én toeristen.

Vrijwilligers- familiedag Stichting Kalverpolder

Na de opening van het Schanszichtpad was het op de dag erna (15 juli) tijd voor de vrijwilligers-familiedag. De familieleden, in de breedste zin van het woord, van onze vrijwilligers waren welkom om een blik “achter de schermen” te komen nemen.

Het was spannend of het vandaag droog zou blijven. De hele middag bleef het droog dus konden we met z’n allen lekker buiten verblijven. Er stond wel een stevige wind en de wolkenluchten waren prachtig. Van volle witte wolken tot zwarte,met regen gevulde, wolken. Zo omstreeks 17.00 uur begon het fors te regenen, een heftige bui van korte duur zodat nagenoeg iedereen toch droog thuis kwam.

De bezoekers van deze dag bestonden uit onze vrijwilligers, al dan niet met partner, hun kinderen en kleinkinderen. De opkomst was groot. Ruim 70 personen waren aanwezig. In de bunker stond een tafel gereed met diverse lekkernijen zoals: koffie, thee, bier, een wijntje, limonade én lekkere hapjes.
De kinderen konden binnen vlinders maken en buiten konden ze met schepnetjes beestjes uit de sloot vissen en deze later in een aquariumbak bekijken.
Er werd met twee boten vaartochten gemaakt tussen de Bunker, en met een kleine omweg, naar de uitkijktoren bij het Zaans Museum. Hier gingen de mensen van boord en liepen over het Schanszichtpad terug naar de Bunker.

De reacties over deze middag waren zeer positief en iedereen vond zeer geslaagd.
Wie weet, volgend jaar weer!!

Een zomer met veel technische malheur

Dat er door het intensieve gebruik af en toe een machine de geest geeft is voor ons realiteit. In de regel gebruiken we ‘2e handjes’ omdat aanschaf van nieuweapparatuur nou eenmaal (te)kostbaar is. Gelukkig hebben we dan altijd onze gemotiveerde ’technische dienst’, die doorgaans in staat is om de noodzakelijke reparaties uit te voeren en de boel weer aan de praat te krijgen.
Maar de afgelopen maanden zaten we helaas technisch in een heel slechte vibe…
Het ene na de andere (en vaak tegelijk!) essentiële machine hield er mee op:

  • de Evinrude buitenboordmotor (van de Schele Hannes)
  • een van de Köppl maaimachines
  • de Agria maaimachine
  • de maaibalk van de trekker

Het is duidelijk dat dit behoorlijke impact op de voortgang van ons werk heeft gehad en leidde tot veel geïmproviseer van de technische staf én planning van de beheerwerkzaamheden.
Voortvarend werden 2 besluiten genomen: de aanschaf van een nieuwe buitenboordmotor én een nieuwe Köppl maaimachine.

Daarnaast werd besloten om de ernstige schade aan de Evinrude motor toch in eigen beheer te herstellen. Een heel complexe (bijna chirurgische)operatie met veel uitzoekwerk (tot in de VS aan toe!), maar lonend als het zou lukken. En gelukt is het! De Evinrude loopt weer als een zonnetje.
Een staaltje doorzettingsvermogen van Lois, Anton en Rolf!
Met de nieuwe machine erbij zitten we weer ruimer in ons jasje.

De buitenboordmotor konden we uit eigen middelen wel betalen (zie hieronder bij Rabosupport), maar een nieuwe maaimachine is een ander verhaal. Dat is toch de prijs van een kleine middenklasser auto…
Om de aanschaf toch mogelijk te maken hebben we 3 Zaanse fondsen tegelijk benaderd voor een subsidie: De Bredenhof Stichting, het PM Duyvisfonds en het Honig Laanfonds.
Wij mogen ons gelukkig prijzen dat de reactie zeer positief was en we een ruime bijdrage in de aanschafprijs tegemoet konden zien. Heel veel dank daarvoor gaat uit naar deze 3 fondsen!

Op dit moment is de nieuwe maaimachine nog (steeds) niet geleverd en de Agria maaimachine is ook nog in reparatie, maar we verwachten toch dat we binnenkort weer ‘full speed’ aan de gang kunnen.

Mooi resultaat Rabo ClubSupport actie

Alweer voor het 5e jaar hebben wij deelgenomen aan de Rabo ClubSupport actie. Verenigingen en stichtingen uit de Zaanstreek kunnen zich aanmelden met beoogd bestedingsdoel. Alle leden van de Rabobank kunnen vervolgens 3 (verschillende) stemmen uitbrengen. Uiteindelijk bepaald het aantal stemmen hoe ‘de pot’ wordt verdeeld.
Het komt dus vooral aan op het onder de aandacht brengen van onze stichting om zoveel mogelijk stemmen te werven. En dat is weer prima gelukt! Er is 66 keer op Stichting Kalverpolder gestemd.
Vorige week is een cheque van € 1077,66 uitgereikt. Dat is bijna € 200 meer dan in 2022!
Wij besteden dit bedrag voor de aanschaf van een nieuwe buitenboordmotor, zoals hierboven al is beschreven.

Een bosje bijzondere zomerbloemen in de Kalverpolder

Weer landhekken geplaatst

voor de timmerploeg is het een druk jaar. De verwerking van het hout van de oude bruggen, om daar vervolgens bruggetjes en hekken van te maken voor het Natuurpark. Van Staatsbosbeheer kwam ook nog een opdracht om twee forse landhekken te maken en te plaatsen op een dam tussen twee percelen in de noordoosthoek van de polder.
Het hout voor de hekken komt uiteraard van de houtzaagmolen Het Jonge Schaap. Voor de bevestigingspalen werden palen uit de voorraad van de oude bruggen geselecteerd.
Na een secure meetsessie zijn deze palen met het kraantje in de grond gedrukt, waarna het timmerteam Aad, Henk en Wouter de hekken konden afhangen. Weer een klus geklaard!

Veel wandelaars voor de Kalverpolderwandeltocht

Op19 Augustus was alweer de 14e Kalverpolderwandeltocht, georganiseerd door wandelsportvereniging De Laatste Loodjes. De tocht begon onder zeer warme/vochtige omstandigheden. Later in de morgen trok het wat bij, er kwam een windje en wat zon. Kortom, prachtig wandelweer.
De opkomst was redelijk, ruim 200 deelnemers afkomstig uit diverse steden zoals, Enkhuizen, Almere, Zeewolde, Lisse , Heemskerk, Alkmaar etc.
188 Wandelaars deden onze stempelpost aan. Ieder werd enthousiast ontvangen door onze vaste stempelvrijwilliger Rinus Buijvoets. In de bunker kon men koffie, koek, thee, limonade kopen en evt. gebruik maken van het toilet.
De koeken zijn ook dit jaar weer aangeleverd door “Het Zaanse Bakkertje”.

Nu het Schanszichtpad weer was geopend had de organisatie besloten dat alle routes (5, 10, 15 en 25km) via dit pad naar ons terrein zouden lopen. Gevolg was dat het bij ons de hele ochtend druk en gezellig was. Voorgaande jaren werden wij als laatste post bezocht en was het vooral in de middag druk.

Het was weer een geslaagde dag! Op naar volgend jaar. Zoals altijd de 3e zaterdag in Augustus!

Iconische vogel de Roerdomp. Ook in de Kalverpolder

De roerdomp is sinds enkele jaren weer territoriaal in de Kalverpolder. Met het maaibeleid wordt rekening gehouden dat er, in het veenmoerasgedeelte, voldoende oud riet en nattigheid aanwezig is, zodat het favoriete leefgebied van deze ‘mysterieuze’ vogel gewaarborgd is. De vogel weet zich in het riet vrijwel onzichtbaar te verbergen. Bij onraad neemt hij een ‘paalhouding’ aan waardoor het helemaal moeilijk wordt om de roerdomp te vinden. Ook heeft het mannetje een heel kenmerkende roep: het hoempen.
Het voedsel bestaat uit woelmuizen, kikkers, visjes etc.
In het voorjaar en zomer wordt de roerdomp regelmatig gespot. Dit keer op een wel heel fraaie wijze door Joop Stokkink.

Cursus Veldhulpverlening op het terrein van Stichting Kalverpolder

Landschap Noord Holland organiseert jaarlijks de cursus Veldhulpverlening. Dit jaar is de cursus op 2 oktober op ons terrein gegeven. Het grote voordeel is dat op ons terrein de ruimte is om enkele ongevalssituaties gesimuleerd kunnen worden. Daarnaast beschikken we natuurlijk over de bunker voor de inpandige oefeningen.
De focus van deze cursus ligt, naast de ‘standaard’ EHBO handelingen, natuurlijk vooral op incidenten die in het veld kunnen plaatsvinden en waarbij snelle ambulance-hulpverlening niet mogelijk is

Totaal hebben 12 cursisten deelgenomen. Voor Stichting Kalverpolder Jan Boon, Siep Paauwe en John van Loon. Een belangrijk onderdeel is vanzelfsprekend het kunnen toepassen bij reanimatie en het omgaan met een AED. Hierop werd grondig getraind.
Het is een prettig idee dat deze vaardigheden binnen onze vrijwilligersgroep aanwezig zijn, hoewel we natuurlijkhopen het nooit inde praktijk te hoeven brengen….